(Esana, 2010)
Voeding, tegenwoordig een echte hype, zowel voor gezonde mensen als minder gezonde mensen, want wat doet voeding juist met je lichamelijk functioneren en is het een trigger voor ziekte?
Naar mijn ervaring speelt voeding deels een rol in het in stand houden van ziekte-activiteit. Het verschil met voor en na het dieet is niet te vergelijken. Al zal niet iedereen dat beamen. Hoewel dat, als ik op stap ben met vrienden, de steeds terugkerende vraag is "moogt gij dat wel eten met uw darmproblemen?"
Toen ik voor de operatie stond, wilde ik alles uit de kast halen om dat te voorkomen, dus besloot ik om langs een huisarts te gaan die zich, door een opleiding voedingsgeneeskunde in Parijs, gespecialiseerd heeft tot voedingsarts (Moyoclinic, Dilbeek). Met dank aan de buurmeisjes daarvoor! Hij deed een (dure) bloedtest die een nieuwe soort antistoffen bepaalt in je bloed en afhankelijk van de concentratie van de aanwezige antistoffen een eliminatiedieet opstelde.
Ik die zo hield van eten (en nog steeds!) ging er van uit dat dat wel ging meevallen. De ene had geluk en had weinig elementen die hij moest elimineren, de andere had een bijna onmogelijk dieet. Ik was niet voorbereid op het ergste, maar had dat achteraf gezien wel beter gedaan. Dan had ik mij op het laatste moment nog volgepropt met dingen die ik nooit meer zal mogen eten. Toen hij mijn papieren bovenhaalde zei hij: "Oh, jij bent die met het wel heel moeilijke dieet". De lijst is opgedeeld in 3 kolommen: Groen mag ik eten, Geel moet ik beperken tot 2 maal in de week en Rood moet ik volledig elimineren.
De elementen die ik moest elimineren zijn er teveel om op te noemen en in eerste instantie was ik heel boos "Nu mag ik dat niet meer eten en dat niet meer en zeg, dat ook al niet" (bovenal mijn Nutella Choco verslaving was de hel). Het dieet was te duur geweest om links te laten liggen, dus besloot ik na er eerst enkele dagen heel boos om te zijn, toch in te berusten. En zo doen we vanaf begin augustus inkopen met de lijst erbij ( de grootste eliminatie is gluten, melk en eieren met daar nog enkele groenten en fruitsoorten bij ). Na het nu al enkele maanden te doen, vind ik ook lekkere dingen zonder al die elementen die ik niet mag eten. Al mis ik op tijd en stond een lekkere pint wel heel hard!
Ik weet niet of ik de positieve gevolgen alleen aan het dieet kan toeschrijven, maar ze vallen toch niet te onderschatten. De misselijkheid en het braken ging geleidelijk aan weg, mijn buikpijn werd minder en na zo'n 3 maanden waren mijn darmklachten veel minder en was ook de ontsteking aan het uitbloeien. Daarnaast was ik veel minder moe en had ik veel minder last van gewrichtsklachten. (En, een wel belangrijk element voor vrouwen, ik verloor er zowaar véél gewicht van). Zoals jullie al wel hebben gelezen, is dan ook de operatie niet doorgegaan... Je kan je dan ook wel voorstellen dat ik met de gedachte blijf zitten dat voeding toch wel een belangrijke rol speelt.
Maar ik kan niet ontkennen dat het moeilijk is om het dieet vol te houden, zeker in periodes dat het goed gaat denk je wel eens "Nu ga ik eens zondigen". Dan sta ik de volgende dag op met buikpijn, weet ik dat ik het kan toeschrijven aan dat en dan denk ik bovenal "het was lekker en ik heb me geamuseerd. Ge leeft maar ene keer, geniet daar dan ook van en neem de gevolgen af en toe er maar bij!"
Dus voor degene die voor mij willen koken, vraag de lijst, maar durf er ook maar eens iets in te steken dat er niet in mag, daar kan ik zo hard van genieten dan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten